La Multi Ani!

01.01.2010

      Sa traiti bine si nu uitati sa fiti fericiti.      Poate cel mai frumos cantec despre Anul Nou...Happy New Year


No more champagne
And the fireworks are through
Here we are, me and you
Feeling lost and feeling blue
It's the end of the party
And the morning seems so grey
So unlike yesterday
Now's the time for us to say...

Happy new year
Happy new year
May we all have a vision now and then
Of a world where every neighbour is a friend
Happy new year
Happy new year
May we all have our hopes, our will to try
If we don?t we might as well lay down and die
You and I

Sometimes I see
How the brave new world arrives
And I see how it thrives
In the ashes of our lives
Oh yes, man is a fool
And he thinks he'll be okay
Dragging on, feet of clay
Never knowing he's astray
Keeps on going anyway...

Happy new year
Happy new year
May we all have a vision now and then
Of a world where every neighbour is a friend
Happy new year
Happy new year
May we all have our hopes, our will to try
If we don't we might as well lay down and die
You and I

Seems to me now
That the dreams we had before
Are all dead, nothing more
Than confetti on the floor
It?s the end of a decade
In another ten years time
Who can say what we'll find
What lies waiting down the line
In the end of eighty-nine...

Happy new year
Happy new year
May we all have a vision now and then
Of a world where every neighbour is a friend
Happy new year
Happy new year
May we all have our hopes, our will to try
If we don?t we might as well lay down and die
You and I 


Traian Basescu la al doilea mandat de presedinte

21.12.2009

      Traian Basescu a depus astazi juramantul in fata Parlamentului Romaniei, incepand astfel al doilea mandat prezidential de cinci ani.
     

Magia sarbatorilor

12.12.2009

      Din generatie in generatie se transmite magia sarbatorilor pe care o simtim ca o repetabila bucurie.Sculati, gazde, nu dormiti!


Sculati, gazde, nu dormiti,
Vremea e sa va treziti.
Casa sa vi-o aranjati,
Flori de mar,
Si masa s-o incarcati
Flori de mar.

Ca umblam si colindam
La multi ani sa va uram,
Sa traiti, sa-ntineriti,
Flori de mar,
Pentru multi ani fericiti,
Flori de mar.

Si la anul vom veni,
Numai daca ni-ti pofti.
Si mai multe vom ura,
Flori de mar,
Un cocut faca ni-ti da,
Flori de mar.

Si colinda nu-i mai multa,
Sa traia cine asculta!
Si colinda-i atata,
Flori de mar,
Cine-asculta sa traia,
Flori de mar!

Roman-Romania.ro implineste un an

12.12.2009
Roman-Romania.ro implineste un an      

Rezultatele turului II al alegerilor prezidentiale

07.12.2009
Turul II al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie 2009      

Rezultatele turului I al alegerilor prezidentiale

25.11.2009
Turul I al alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie 2009      

Culorile verii

27.09.2009
Fantana din parc a fost repornita dupa ce a fost reparata
      In zilele de 26 si 27 septembrie 2009 a avut loc in Piata Mare a Romanului Sarbatoarea recoltei. Sarbatoarea a cuprins atat desfacerea de produse agricole de sezon, cat si manifestari artistice. Sambata pe scena din fata Halei Centrale a evoluat ansamblul "Floricica de la munte" din Piatra Neamt, iar duminica a fost prezentat spectacolul Scolii de Arta din Roman.
     

Galerie Foto - Sarbatoarea Recoltei 2009
     

Culorile verii

31.08.2009
Fantana din parc a fost repornita dupa ce a fost reparata
      Ce s-a intamplat important in oras in aceasta vara? In parc a fost repornita fantana, s-a schimbat putin aspectul centrului prin adaugarea unor noi parcari, balciul s-a incheiat ca intotdeauna pe 6 august si piata e acum plina de pepeni.
      Dar cel mai important ramane ce face fiecare dintre noi, cum reuseste fiecare sa aiba aspiratii si pentru anotimpurile care vor veni.
Piata de fructe

Galerie Foto
     

Ce se ascunde in spatele schimbarii denumirii Episcopiei Romanului in Arhiepiscopia Romanului si "Bacaului"?

23.06.2009
Este legala schimbarea titulaturii Episcopiei Romanului? Este legala schimbarea titulaturii Episcopiei Romanului?

      Agentia de stiri Basilica informeaza ca in zilele de 18 si 19 iunie a avut loc la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriah Daniel, o sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Sfantul Sinod a luat cu aceasta ocazie si mai multe hotarari de ridicare a sase eparhii la rangul de arhiepiscopie. Ne intereseaza in primul rand hotararea de ridicare a Eparhiei Romanului la rang de Arhiepiscopie cu titulatura de "Arhiepiscopia Romanului si Bacaului". S-a mai hotarat ridicarea la rang de arhiepiscopie a eparhiilor Ramnicului, Buzaului si Vrancei, Argesului si Muscelului, Dunarii de Jos, precum si a Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei.
      Se remarca faptul ca in patru din cele sase cazuri enumerate se pastreaza denumirea initiala a eparhiei, in cazul episcopiei Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei titulatura se modifica in arhiepiscopia Aradului si ca doar in cazul Episcopiei Romanului denumirea se modifica in Arhiepiscopia Romanului si Bacaului.
      In informatia agentiei Patriarhiei Bisericii Ortodoxe se face o prezentare istorica a Episcopiei Romanului. Se remarca informatia eronata ca actuala zidire a episcopiei ar inlocui o constructie anterioara mai mica, in conditiile in care stim deja de mai multi ani, multumita cercetarilor arheologice ale domnului dr. Vasile Ursachi, ca biserica anterioara avea o suprafata apreciabil mai mare fata de catedrala actuala, asa dupa cum se poate vedea in curtea episcopiei si in imaginea alaturata. Mentionam aici ca episcopia Romanului a avut rang de mitropolie a Tarii de Jos a Moldovei in perioada in care Moldova a fost condusa de doi domni asociati, cel al Tarii de Jos avandu-si resedinta la Roman, rang de mitropolie pastrat si in timpul domniei lui Stefan cel Mare, asa cum se poate vedea si in prezentarea noastra pe acest site.
      Consideram fireasca ridicarea rangului episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie avand in vedere istoria de sase secole a episcopiei si intaietatea episcopului de Roman asupra celorlalti episcopi ai Moldovei datorita statutului acestuia de mitropolit al Romanului si implicit al Tarii de Jos a Moldovei.
      Agentia de stiri a Patriarhiei nu prezinta insa in nici un fel schimbarea denumirii Episcopiei Romanului in Arhiepiscopia Romanului si Bacaului si care este justificarea istorica pentru a adauga numele orasului Bacau in noua denumire a eparhiei. Constatam ca sub regimul comunist, dar si sub regimul postrevolutionar, orasul Bacau a reusit inregistrarea unor ritmuri de crestere superioare celor din Roman, avand in vedere in primul rand interventia statului in administratie, dar aceasta nu justifica adaugarea denumirii Bacaului la denumirea eparhiei Romanului.
      Speculatiilor care s-au mai facut ca se incearca mutarea episcopiei Romanului la Bacau le putem raspunde ca acest lucru ni se pare imposibil, insa schimbarea actuala a denumirii incearca sa justifice o eventuala desprindere a unei "episcopii" a Bacaului din arhiepiscopia Romanului.
      Asteptam cu interes reactiile la acest act nejustificat.

Legaturi:
22.06.2009 Comunicatul de presa al Patriahiei Romane
20.06.2009 Informatia Agentiei Basilica
19.06.2009 Prima informatie de presa anunta o numire
10.06.2008 Dezmintirea biroului de presa situat in Bacau al episcopiei Romanului
23.06.2008 Iosif Buble - Ioachim Bacaoanul vrea sa mute Episcopia Romanului in Bacau
23.06.2008 Ciprian Predescu, Gardianul - Ioachim Bacaoanul vrea sa mute Episcopia Romanului in ...Bacau
08.06.2008 Bogdan Gotca, "Ziarul de Roman" - Episcopia Romanului, mutata la Bacau?

Recunoasteti locul?

24.05.2009
Recunoasteti locul?
      Recunoasteti locul? Intrebarea se adreseaza mai ales romascanilor care nu mai locuiesc in prezent in Roman, desi poate ca si pentru cei din oras locul nu este usor de recunoscut.
      Pe locul acesta stiam ca era o eleganta cladire construita in stil clasic, avand fronton si coloane. Am descoperit acum cu tristete aceasta imagine.
     

Microhidrocentrala pe raul Moldova

15.05.2009
Microhidrocentrala pe raul Moldova
      In cadrul sedintei Consiliului Local din data de 14 mai 2009 a fost adoptat proiectul de hotarare privind aprobarea studiului de fezabilitate privind construirea unei microhidrocentrale pe raul Moldova.
      Avand o putere instalata de 580Kw/ora, centrala va fi instalata la 250 m in aval de puntea catre Cotu Vames si se va crea un lac de 800 metri lungime cu o latime de 180 de metri. Costul estimat al centralei este de 4,1 milioane euro, bugetul local suportand 2% din acesta.
      Proiectul a fost initiat de catre primarul orasului, motiv in plus ca in cadrul sedintei consilierul Dan Ioan Carpusor (PSD) sa se opuna construirii acesteia. La vot, paradoxal insa, proiectul a fost aprobat in unanimitate de catre consilierii prezenti.

Raspunsul Biroului de presa al Episcopiei Romanului

16.05.2009
Raspunsul Biroului de presa al Episcopiei Romanului
      Cu regret luam cunostinta de atacurile sustinute îndreptate împotriva Bisericii Ortodoxe Romane în general, si împotriva Episcopiei Romanului, în particular, de catre unele persoane lipsite de smerenia care îi defineste pe credinciosii Bisericii noastre stramosesti, publicate în unele ziare, fara a se cere si punctul de vedere al institutiei incriminate, asa cum o impune deontologia profesionala. Întristati de modul în care unii dintre cei care se declara a fi credinciosi ai Bisericii vor sa loveasca în Centrul Eparhial Roman, coordonat în ultima perioada de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, în conformitate cu Hotarirea Sf. Sinod nr. 1075/2008, informam opinia publica de urmatoarele.
      Va asiguram ca si în ceea ce ne priveste ne dorim ca Episcopia Romanului sa fie puternic angajata în viata eparhiei. Si, analizind activitatea de la Centrul Eparhial, pe care dumneavoastra o blamati, veti constata numai în ultimul an numeroase activitati: manifestarile „Episcopia Romanului - 600 de ani”, unde, alaturi de credinciosii din toata eparhia, am avut invitati mai multi ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfintitul Teofan, si cind, la nivelul Centrului Eparhial, au fost editate sapte volume, realizari considerate de exceptie de toti cei care le-au rasfoit, inclusiv de intelectualii de prim rang ai Romanului, între care am putea aminti pe prof. dr. Vasile Ursachi, prof. A.M. Ciobanu. De asemenea, ceremoniile religioase organizate la nivelul Centrului Eparhial, cu prezenta unui numar impresionat de ierarhi, preoti si credinciosi, transmisiile televizate (TV Trinitas, TVR, RomTV, CNS, 1TV Neamt, precum si alte televiziuni), întilnirile culturale si manifestarile organizate la Roman, Bacau, Onesti sau Moinesti, pentru a nu mai vorbi de concertul extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir, stau dovada a bunei organizari a acestor manifestari înscrise în istoria Eparhiei.
      De asemenea, Centrul Eparhial s-a implicat efectiv în solutionarea problemelor aparute ca urmare a inundatiile produse de riul Siret în localitatile Recea, Gidinti, Saucesti, Schineni. Va aducem pe aceasta cale la cunostinta ca saptamina aceasta am demarat manifestarile prilejuite de comemorarea vrednicului episcop Melchisedec Stefanescu, prilej cu care, la Scoala nr. 8 din Roman, Episcopia deschide un centru social ce va asigura zilnic hrana pentru elevi. Ca sa nu mai amintim si faptul ca, numai anul trecut, au fost deschise doua centre de asistenta social-religioasa la Bacau, în colaborare cu institutiile de învatamint din municipiu, urmind ca, zilele acestea, sa fie deschise astfel de centre, atit în orasul Roman, cit si la Moinesti. Aici se mai adauga si celelalte centre social-filantropice existente în parohi din cuprinsul Episcopia Romanului, a caror activitate se desfasoara sub binecuvântarea Preasfintitului Episcop Eftimie si sub îndrumarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul. Totodata, Preasfintitul Ioachim a pus piatra de temelie pentru prima biserica din Moldova destinata persoanelor cu deficiente, în municipiul Bacau.
      În Roman, sub coordonarea Preasfintiei Sale se renoveaza, dupa o lunga perioada de timp, vilele de protocol al Episcopiei, cladiri deosebite, ridicate de vrednicul de pomenire episcop Lucian Triteanul, fiind în derulare si un proiect de reabilitate si restaurare a cladirilor monument istoric din cadrul Fundatiei „Episcop Melchisedec”. În ceea ce priveste absenteismul credinciosilor nostri, credem ca, prin desele vizite pastorale în parohii, prin povetele pe care le dam preotilor din subordine, nu facem altceva decit sa luptam cu acest flagel, dar aici putem fi mai mult ajutati de cei ca dumneavoastra, consilieri parohiali, care ar trebui sa aplice prevederile din Statutul BOR referitoare la sarcinile lor.
      În legatura cu activitatea Centrului Eparhial va aducem la cunostinta ca ea a fost atent analizata atit de membrii Adunarii Eparhiale, la sedinta anuala de bilant, cit si de membrii Sfintului Sinod, care au apreciat pozitiv manifestarile care s-au desfasurat în Episcopia Romanului. În ceea ce ne priveste, am încercat ca sa îmbinam, la Centrul Eparhial, experienta unora care au mai fost sau erau în functii administrative, cu dinamismul si entuziasmul celor mai tineri, si nu întamplator consideram ca aceste atacuri din mass-media ultimelor luni vin si pe fondul încercarii noastre de-a reintroduce ordinea în viata eparhiei.
      Totodata, sintem constienti ca nimeni nu se poate opune scurgerii timpului si speram ca Bunul Dumnezeu sa ne dea tuturor ani îndelungati. Pretuim fiecare preot care a ajuns la frumoasa virsta a pensionarii, si tocmai pentru a le rasplati stradaniile de o viata în slujba enoriasilor lor am rînduit ca ei sa ramâna în continuare îmbisericiti în parohiile în care au slujit. Dar credem ca numeroasele problemele cu care se confrunta Biserica azi, parte dintre ele mentionate si de dumneavoastra, ne impun ca administrarea acestor parohii sa fie data celor care, prin virsta si competenta dovedita, pot duce mai departe ceea ce venerabilii nostri parinti au transmis catre noi de la generatiile dinaintea lor.

Scrisoare deschisa adresata vicarului episcopal de catre familia Petru Alexandru

08.05.2009
Episcopia Romanului
      Prea Sfintite Parinte, in numele unui numar apreciabil de crediciosi ai Municipiului Roman, intelectuali, oameni simpli, pensionari etc., dezgustati de prestatia mediocra a Sfintei noastre Episcopii care tocmai a implinit 600 de ani de existenta, ne adresam cu respectul si cuviinta fireasca a unor oameni care cauta si alearga dupa mintuirea sufletului, pentru a prezenta si solicita urmatoarele.
- Pentru noi, crestinii, Biserica Ortodoxa este institutia cea mai importanta din viata comunitatii si am fi dorit sa vedem Episcopia Romanului angajata puternic in viata cetatii (cultural, social, misionar), macar aici, la nivelul acestui oras. Comparind dinamica de implicare a celorlalte confesiuni crestine, noi, reprezentantii Bisericii Ortodoxe, rosim in fata pasivismului de care dati dovada, netinind cont de criza accentuata pe toate planurile. Ortodoxia acestor meleaguri sufera de absenteism, de izolare fata de propria comunitate pastorita.
- In urma unor analize critice de fond, am descoperit cu durere un spirit indolent in administratia Centrului Eparhial, care, in locul organizarii unei strategii coerente in favoarea Sfintei noastre Biserici, are interesul captat de ocuparea unor parohii de oras pe criterii straine bunului simt, afaceri sfinte cu numiri si transferari de preoti, obsesii pentru masini luxoase etc., calcindu-se in picioare demnitatea noastra, a crestinilor si a unor clerici mai in virsta care au fost adevarati stagiari ai idealului crestin in perioada trista comunista. Ne-am aplecat mintea si sufletul asupra cauzelor care arunca propria noastra Episcopie intr-o nefericita mediocritate si am ramas socati de descoperirea facuta si pe care dumneavoastra o stiti foarte bine, pentru ca ati determinat-o in mod deliberat: majoritatea celor pe care i-ati numit in functii de conducere (consilieri, inspectori) sint mediocritati fara orizont si fara o activitate marcanta, care sa-i legitimeze pentru demnitatile primite. In conformitate cu Art. 105 din "Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane", orice consilier, secretar, vicar administrativ sau inspector nu poate fi numit daca nu intruneste citeva conditii minimale: media 8.50 la Licenta, o vechime de cel putin cinci ani in preotie, obtinerea unor grade pe baza unor examene si a unor activitati de exceptie in viata parohiei, fara impedimente canonice (divort, imoralitate) etc. Acest articol tocmai acest lucru dorea - sa preintimpine aruncarea oricarei eparhii in mediocritate. Cu durere in suflet va cerem sa recunoasteti faptul ca sinteti vinovatul principal al acestei situatii din Episcopie.
- Cu dorinta sfinta de sluji Biserica lui Dumnezeu, va cerem in mod public sa va subordonati Statutului Bisericii fara sa relativizati articolele care nu va convin. Va cerem public sa destituiti pe acei consilieri, vicar, inspector etc., care nu intrunesc conditiile legale prevazute de lege si sa numiti oameni noi, cu activitati frumoase, apreciati de intreaga comunitate. Este singura solutie de a scoate Episcopia Romanului din acest cerc jalnic al mediocritatii.
- De asemenea, va rugam sa nu calcati in picioare clericii aflati la o virsta respectabila si sa nu-i indepartati de comunitate. Creati numai traume. Tocmai la virsta senectutii, ei dobindesc o adevarata aura a sfinteniei si sint asaltati de sufletele incarcate de pacate ale credinciosilor. Veti fi si dumneavoastra, intr-o zi, batrin. Sintem convinsi ca v-ar durea mult sa fiti lovit si strivit de nepotolita sete a generatiei mai tinere de a ocupa fotolii confortabile. Roata se invirte, spunem noi. Si acest lucru s-a dovedit mereu a fi adevarat.
- Nu am intentionat sa denigram Sfinta Biserica si nici persoane care se simt vizate in rindurile de mai sus. Intentia noastra a fost sa redati Bisericii demnitatea furata de ipocrizie, incompetenta si mediocritate!
- In cazul in care Prea Sfintia Voastra refuzati sa aplicati corect articolul mentionat din Statut, ne rezervam dreptul de a continua demersul nostru la forurile superioare competente si de a demasca, prezentind dovezi, persoanele care ocupa ilegal demnitati in cadrul Episcopiei Romanului.
Cu speranta ca vocea noastra va fi auzita si corect interpretata,
Familia Petru Alexandru
Roman
© 2008-2013   ROMAN-Romania.ro